Asijská polévka Pho 6-8 porcí

Dnes již legendární asijský vývar, který lze připravit na mnoho způsobů. Nám se nejvíce osvědčil zrovna tento. Pomalu tažená hovězí žebra ve vývaru společně s citrónovou trávou a badyánem provoní vaši kuchyni tak, že se neubráníte si ještě jednou nepřidat. 

Skladem
472 Kč
Kategorie: Balíčky

Součást balíčku:

  • 1500g hovězích masitých žeber
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 šalotek
  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 2 lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 červené thajské papričky
  • 4 kafrové listy
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 skořice celá
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 8 lžic rybí omáčky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 limetky
  • sůl, pepř

Recept:

Z citronové trávy sloupněte vrchní vrstvu a odkrojte spodní dřevnatou část, nakrájejte na cca centimetrové špalíčky. Česnek a zázvor oloupejte. Chilli papričky zbavte zelené stopky a párkrát překrojte. Vše smíchejte. Kdo má hmožďíř, může v něm rozmělnit na kašičku (je to ale stráášná prááce). My to mixujeme mixérem (určitě to jde i v robotu). Mějte na paměti, že čím jemnější pasta, tím menší pravděpodobnost, že narazíte v polévce na něco strukturově otravného.

Mezitím v hlubším hrnci (kdo chce sprintovat, sáhne po Papinovi) opečte žebra s badyánem a skořicí, bohatě zasolte a opepřete (nenechávejte solení až na konec, nebude to ono). Obracejte, žebra zblednou ze všech stran (karamelizace znamená chuť). Odsuňte přímo v hrnci stranou a na uvolněné místo vylijte vymixovanou (vyhmoždířovanou) pastu.

Teď tu kašičku tahejte po hrnci vařečkou, až se trochu připeče. Minutu, dvě. Ta žebra vám budou trochu zavazet, ale nedělejte si s tím hlavu (další možnost je žebra vytáhnout vedle na talíř, akorát pak musíte umývat talíř navíc). Přidat cukr, sojovku, rybí omáčku a vodu, aby byla hladina tak akorát nad žebra. Teď pomalu vařte (táhněte) dvě, tři hodinky (v papiňáku míň). Že je to hotové, poznáte podle toho, že se budou žebra rozsýpat, když do nich rýpnete lžící. Celý vývar je teď potřeba přecedit, maso obrat od kostí a ostatních zbytků a natrhat na větší proužky. Vývar dochuťte sojovkou, rybí omáčkou a limetou podle chuti. Šalotku a mrkev nakrájejte na jemné proužky. Nudle můžete volit ploché široké, udon, ramen (nám nejvíc chutnají skleněné) a uvařte je podle návodu.

Do misky nejdřív přijdou nudle, potom maso, mrkev, šalotka a koriandr. Zalejte vroucím vývarem (zelenina se trošku spaří, ztratí štiplavost, ale zůstane křupavá). Podávejte s nakrájenou chilli papričkou a limetou (případně mátou).

Upozornění: nudle a máta nejsou součástí balení

Co ještě potřebujete: nůž, větší hrnec, cedník, lžíce, misky, asijské hůlky, vařečka

Tip: mrkev a šalotku je možné krátce opéct na pánvi nebo v troubě na trošce oleje (zesládnou, ale ztratí o fous více křupavosti)