Chleba - přidej vodu

Chléb v tomto podání je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu. Není třeba mít obavy, že ho nezvládnete. Trocha čekání za to stojí. Odměna bude ten nejčerstvější křupavý chléb, jaký můžete mít. 

Skladem
20 Kč
Kategorie: Balíčky

Součást balíčku:

  • 500g chlebová mouka
  • 10g sůl
  • 4g instantní droždí
  • 450ml vody
  • kmín

Recept:

Naprosto skvělý chléb připavený doma. Práce málo, čekání hodně. Vyplatí se počkat, protože finální produkt je mana pro bohy. Vezměte si větší mísu, chleba bude kynout, tak ať má kam. Ke směsi přilejte 450 ml vody, rozmíchejte jen tak, aby tam nebyly žmolky. Vůbec se s tím nezdržujte, není třeba hnětat. Zakryjte utěrkou nebo přetáhněte potravinářskou folii. A někde to nechejte 12 hodin při pokojové teplotě (můžete i déle, pak bude chléb nakyslejší, těsto pracuje, kvasí, po určité době fermentuje). Na pomoučenou plochu vyklopte (nalijte) směs. Pomoučenymi rucemi obraťte okraje dovnitř (prostě to, co přetéká, ohněte do středu chleba). Vznikne vám bochánek, který obraťte na hodně pomoučenou utěrku, pomoučete zhusta i shora. Překlopte konce utěrky tak, aby zakryly chléb a nechejte další dvě hodinky kynout. Teď přichází kritická fáze. Připravte si kameninový krnec s poklicí, dejte ho rozžhavit do trouby na 240 stupňů (je potřeba, aby byl hodně rozžhavený, jinak se vám přilepí těsto a moc si nepochutnáte). Těsto vezměte opatrně do obou rukou a rychle přesuňte do rozpáleného hrnce, ideálně trefte střed, chce to trochu umu. Bacha na spáleniny! Přiklopte pokličkou a pečte 30 minut. Odklopte pokličku a dopékejte 15 minut. Kůrka může trochu zčernat, mňam. Kdo chce, může zkrátit na 10 min nebo naopak péct až 20 minut. Vyklopte a nechejte úplně vychladnout na mřížce (důležité). My to nikdy nevydržíme, trháme, mažeme máslem, rveme se o kůrku a sypeme solí.

 

Upozornění: voda není součástí balení

Celková doba přípravy: 15 min práce + 14 hodin kynutí + 1 hodina chladnutí

Co ještě potřebujeme: kameninový hrnec, voda, pečící trouba, velká mísa, vařečka