Hovězí guláš na víně - 4 porce

Takto vypadá guláš tak, jak ho máme rádi my. Červené víno dodá příjemnou zemitost a sladkost. Kdo chce, může přiostřit chilli papričkou. Úplně nejradši si trháme kousky čerstvého chleba, které namáčíme v husté omáčce z masa a vína. Zapíjíme samozřejmě pivem.

Skladem
463 Kč
Kategorie: Balíčky

Součást balíčku:

  • 1000 g předního hovězího masa (kližka)
  • 500 g cibule
  • 1000 ml voda
  • sůl
  • černý pepř
  • 2dcl víno červené
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • celý kmín
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka

Postup:

Vezměte hlubší hrnec (nejlépe nerez). Cibuli nakrájejte najemno a orestujte v hrnci na tuku na středním plameni. Dejte pozor, aby se nespálila (prostě často míchejte). Maso mezitím nakrájejte na kostky (cca 3x3 cm) a přidejte k cibuli. Teď solte a pepřete, jestli to neuděláte teď, tak na konci to bude stát za prd. Opékejte, dokud se maso nezatáhne ze všech stran (jde to docela rychle, můžete trochu zvýšit plamen). Přidejte rajčatový protlak, česnek, nasekané chilli papričky (kdo chce přiostřit), přilijte půlku vína a zaprašte paprikou.

Restujte a míchejte, až se všechny ingredience spojí (Už to vypadá jak guláš, co?). Přidejte kmín, zbytek vína, vývar a vodu. Guláš duste pod pokličkou na mírném plameni cca 1,5 hodiny. Pokud chcete, aby se maso krásně rozpadalo, přidejte ještě hodinku. Zahušťování je otázka vkusu a názoru.

Ketomaniak se na to klidně může vyprdnout, případně půl hodiny před koncem odebrat pokličku, tím se guláš zredukuje a zhoustne.

Velice oblíbená metoda je vzít dva krajíce obyčejného chleba, oloupat kůrku, zbylou střídku hodit do mixéru společně s 1dcl vody a rozšmelcovat na kašičku. Tuhle bílou šílenost nalijte půl hodiny před koncem a pořádně promíchejte. Úplně to zmizí, guláš to zahustí a přidá příjemně nakyslou a zároveň neuvěřitelně vláčnou konzistenci. Bacha, ať to nespálíte (zvlášť se tomu chce po zahuštění)! Byla by to škoda. Na závěr přidejte mezi prsty rozemletou majoránku a zamíchejte.

Servírujte.

Někdo dává nahoru petrželku, někdo syrovou cibuli. Nám připadá, že to jen ruší chuť, ale klidně si tam hoďte, co chcete. Nejlepší je stejně jenom s čerstvým chlebem (ten není součástí balíčku :))

 

Co ještě potřebujeme: nůž, prkýnko, větší hrnec, vařečka

Celková doba přípravy: 2 - 3 hodiny

Tip: Upečte si vlastní chleba